Zmagovalka natečaja mala Veronika je Nina Bohnec

Z natečajem mala Veronika, ki smo ga v sklopu projekta Veronikina nagrada organizirali v Hiši kulture Celje, smo vabili k sodelovanju dijake vseh srednjih šol in predstavili njihov pesniški izraz širom Slovenije. 

Na natečaj je prispelo 29 pesmi, letos prvič tudi iz tujine, iz Evropske šole Luksemburg II. Med stilsko in zvrstno raznolikimi pesmimi je strokovna komisija v sestavi: dr. Zoran Pevec (predsednik, pesnik, literarni teoretik), Aleš Jelenko (pesnik, prozaist in esejist) in Tonja Jelen (pesnica, recenzentka in profesorica slovenščine) izbrala pet pesmi. 

Med najinimi dotiki (Nina Bohnec, Gimnazija Murska Sobota),
Konstanta (Ana Velenik, Gimnazija Ilirska Bistrica),
Makove zveri (Alja Pušič, II. gimnazija Maribor),
breskve (Kaja Magovac, Gimnazija Kranj), 
Parodontoza lastnih prepričanj (Eva Šubic, Gimnazija Novo mesto),

posebej pa omenila še pesem Sonetni venec – Slovo od Veron’ke (Eva Belcer in Živa Šprajc, Šolski center Rogaška Slatina).

Po odzivu iz cele Slovenije, saj so nominirane pesmi preko socialnih omrežij, predstavitev v lokalnih medijih, knjižnicah in seveda šolah dosegle odlično branost, smo mnenja, da se je vseh pet izjemnih pesmi zapisalo v spomin in bomo s pozornostjo spremljali nadaljnji razvoj pesnic tudi v prihodnje. Vseh pet avtoric prejme tudi unikaten spominski nalivnik podjetja Vivapen. 

Zmagovalka male Veronike 2021 je pesem Nine Bohnec: Med najinimi dotiki, ki je nastala pod mentorstvom Bože Ivanušič Trajbič na Gimnaziji Murska Sobota. »Pesem avtorice Nine Bohnec je izjemno tenkočutna. Gre za pesem, ki kljub svoji redkobesednosti pove veliko oz. je prav zaradi nje dovolj dobra; pesem je namreč najmočnejša predvsem tam, kjer nas nagovori tišina. Govoriti in pisati o ljubezni (ali njenem koncu) je vselej težko, saj hitro zaidemo v dnevniško obujanje spominov in moraliziranje, no, temu se pesem Med najinimi dotiki uspešno izogne,« so v obrazložitvi zapisali člani strokovne žirije.

Nagrajenka prejme denarno nagrado v višini 400€ in možnost predstavitve pesmi na osrednji podelitvi Veronikine nagrade, 31. avgusta 2021 na celjskem Starem gradu, kjer bomo podeliti tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta ter zlatnik poezije za celoten pesniški opus.

Vabljeni k prebiranju vseh pesmi TUKAJ.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja