Veronikino nagrado prejme Tina Kozin

Večer poezije, kjer smo razglasili lavreatinjo Tino Kozin ter podelili zlatnik poezije za življenjski pesniški opus Milanu Jesihu ter nagrado mala Veronika za najboljšo dijaško pesem Nini Bohnec, je bil v torek, 31. 8. 2021 v Narodnem domu Celje. Večer je povezoval dramski igralec Matic Valič, nastopili pa sta pianistka Vita Kovše in mezzosopranistka Sara Briški Cirman, ki sta med drugim krstno izvedli skladbo Kraj, Leona Firšta, ki je nastala po pesmi Milana Jesiha iz zbirke Jambi in je del širšega projekta novih glasbenih kompozicij, ki se navdihujejo v poeziji preteklih prejemnikov Veronikine nagrade.

Strokovna komisija letošnje Veronikine nagrade v sestavi dr. Alen Albin Širca (predsednik), pesnica in prejemnica zlatnika poezije Bina Štampe Žmavc ter novinarka in publicistka Lara Paukovič je izbrala pet nominiranih zbirk, ki so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem:

Alja Adam: Privlačnosti (Center za slovensko književnost)

Esad Babačić: Včasih (LUD Literatura – splet)

Tina Kozin: Nebo pod vodo (Založba Litera)

Ana Pepelnik: Treš (LUD Šerpa)

Muanis Sinanović: Krhke karavane (Lud Literatura)

Jubilejno, petindvajseto Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta prejme Tina Kozin za zbirko Nebo pod vodo, ki je izšla pri založbi Litera. Kot v obrazložitvi zapiše komisija:

“Tina Kozin v svoji tretji pesniški zbirki izkazuje nenavadno zrelost, ki se precej oddaljuje od glavnih tokov sodobne pesniške govorice, vsakršna oznaka bi bila tu seveda neprimerna in navsezadnje nujno abstraktna. Vsekakor gre za redko pesnjenje, katerega morda največja odlika je, da se za na videz skopimi, a vendar premišljenimi in celo preciznimi pomenskimi mrežami in imaginativni prodornosti skriva neverjetna jezikovna energija, ki jo lahko ob površnem, morda pa celo ob drugem in tretjem branju zlahka spregledamo.”

Tina Kozin je urednica in radijska ustvarjalka. Zaposlena je v uredništvu za kulturo Radia Slovenija, deluje pa tudi kot urednica knjižne zbirke Stopinje pri LUD Literatura, pri istoimenski reviji pa je tudi urednica rubrike Proza. Za svoje kritiško delo je leta 2007 prejela Stritarjevo nagrado za najboljšega mladega kritika, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Leta 2010 je izšel njen knjižni prvenec, knjiga poezije Mož s petimi podplati. Drugo pesniško zbirko Šumenja pa je izdala leta 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja