Veronikino nagrado 2023 prejmeta Miriam Drev in Iva Jevtić

Veronikini lavreatinji 2023 sta Miriam DREV s pesniško zbirko ZDRAVLJENJE PREDNIKOV in Iva JEVTIĆ s pesniško zbirko MILOST

Sedemindvajseto Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta prejmeta Miriam Drev za zbirko Zdravljenje prednikov (Hiši poezije) ter Iva Jevtić za pesniško zbirko Milost (KUD AAC Zrakogled). 

V utemeljitvi nagrade lahko preberemo, da se v poeziji Miriam Drev “ne memoarskem, temveč skorajda albumskem spoju podob preteklosti in sedanjosti, se razpirajo mesta, ki v podrobnostih razkrivajo vso resnico – in bolečino – bivanja. V zbirki Zdravljenje prednikov smo priča nadgradnji avtoričine poetike, obenem pa zaradi cele vrste vprašanj, ki jih s pomočjo bogatega podobja pretanjeno odpira pred bralstvom, sodi zbirka med pomembnejše v produkciji sodobne slovenske poezije.”

Za Ivo Jevtić komisija zapiše: “Divje čipke bi lahko bila metafora za pesmi celotne zbirke oziroma za večino lirskih skic, prepletenih s pripovednimi zasuki in esejiziranimi podobami tako, da stkejo različne plasti v novo, občutljivo estetsko tkanino. Pesmi v zbirki Milost iščejo vrzeli, ki jih lahko zapolnijo le dovolj občutljivi bralci, hkrati pa se prav v teh prostorih briše meja med individualnim in kolektivnim. Vse izpostavljeno kaže, da je Milost velika dragocenost sodobne slovenske pesniške zakladnice.”

Miriam Drev je pesnica, pisateljica, književna prevajalka kot tudi avtorica številnih kritik in spremnih besed. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in angleščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Njen prevodni opus šteje več kot 90 del; mnogi avtorji so v slovenščini prvič izšli na njeno pobudo. Med svojim 7-letnim bivanjem na Dunaju je napisala knjižico Šviga gre lužat (1995) in okvirno prvo pesniško zbirko Časovni kvadrat (2002). Druga, Rojstva, je izšla pet let zatem in leta 2008 zbirka Vodna črta. Leta 2012 je objavila roman V pozlačenem mestu in četrto zbirko pesmi Sredi kuhinje bi rasla češnja. Leta 2014 je izšel njen drugi roman Nemir in leta 2017 peta pesniška zbirka Tirso. Leta 2021 je izšel njen tretji roman Od dneva so in od noči, napisan v pisemski obliki, in bil nominiran za nagrado Kresnik 2022. Zdravljenje prednikov je njena šesta pesniška zbirka. Živi kot svobodna kulturna ustvarjalka v Ljubljani.

Iva Jevtić je pesnica, prevajalka in literarna teoretičarka. Po študiju angleške književnosti na Univerzi v Edinburgu (2001) in magisteriju iz angleške književnosti na Univerzi v Sussexu (2002), je leta 2008 na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktorirala iz literarnih ved na temo srednjeveške mistične književnosti. Redno prevaja dela s področja humanistike, jezikoslovja, družboslovja in zgodovine. Leta 2005 je pri založbi Apokalipsa izšla njena prva pesniška zbirka Težnost, o kateri je Barbara Korun zapisala: »Prvenka pisateljice Ive Jevtić je nekaj tako posebnega, da česa podobnega iz ‘slovenske literarne zakladnice’ še nismo brali; je nič manj kot kaosmogonija in ona-to-logija nekega od svetov, ne, bolje, več svetov […]«. Ob izidu zbirke Milost pa avtorica spremne besede Sonja Dular dodaja: »Od Težnosti k Milosti, to bi bil lahko tudi moto, napotek za življenje kot tako.«

Veronikin večer poezije, kjer smo razglasili lavreatinji ter podelili zlatnik poezije za življenjski pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika Silvani Paletti ter nagrado mala Veronika za najboljšo dijaško pesem Doroteji Drevenšek, je bil v torek, 29. 8. 2023 v Narodnem domu. Večer je pripravil Boštjan Gombač s harfistom Eduardo Raonom ter tolkalistom Ninom Mureškičem. Premierno je bila predstavljena tudi nova skladba, ki je nastala po pesmi Silvane Paletti Moje besede. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja