Aleš Šteger: Kašmir

Veronikino nagrado 1998 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je strokovna žirija podelila Alešu Štegru za zbirko Kašmir (Nova revija).

Aleš Šteger, rojen leta 1973 na Desterniku pri Ptuju, je danes vodilno ime najmlajše generacije slovenskih poetov. Nase je vidno opozoril že s pesniško zbirko Šahovnice ur ter zanjo leta 1995 prejel nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec. Njegova druga pesniška zbirka Kašmir je kljub temu razveseljivo presenečenje: ni prvič, je pa vendarle precej redko, da pride izpod peresa mladega pesnika umetniško zrela stvaritev, ki navduši s svojo vsebinsko in oblikovno izbrušenostjo. Ob tem pa je vseskozi prežeta z mladostno svežino, z osupljivim tveganjem v neprestanem iskanju odgovora na sfingično naravo človeške in pesniške biti.

Kašmir je umetniško strukturirana kronika pesnikovega sestopa z vsakršnih iluzij naphanega neba v rezko hladne in z negotovostjo prepredene zemeljske poljane. Štegrove pesmi so tako umetniško poročilo o eksistencialnih premikih in navzkrižjih, burnih notranjih bojih in redkih pomiritvah, trenutnih spoznanjih in dvomih. In za konec: Kašmir predstavlja eno najbolj samosvojih in izzivalnih pesniških podvigov zadnjih let.

Tone Pavček,, predsednik žirije Veronikine nagrade 1998

Za eno najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji so bili nominirani še: Milan Vincetič za zbirko Tanin (Pomurska založba), Uroš Zupan za zbirko Nasledstvo (Študentska založba), Vida Mokrin – Pauer za zbirko Krili v kletki (Cankarjeva založba) in Tone Kuntner za zbirko Cmurek (Mladinska knjiga).