Bina Štampe Žmavc

Zlatnik poezije 2018 prejme pisateljica, pesnica, prevajalka in režiserka Bina Štampe Žmavc.

Med nami živi in ustvarja pesnica, ki jo uvrščamo med klasike slovenske mladinske književnosti. Toda pesnica Bina Štampe Žmavc takole pojasnjuje svoj ustvarjalni pristop: Ko se usedem in začnem s pisanjem, sploh ne ločim med odraslim in otroškim bralcem. Preprosto delam tako zares, da bolj zares ne bi mogla …

In dodaja: Rišem z besedo, ne s kredo, ker s kredo ne znam.
Pa tudi z barvami ne. Zato dahnem v dlan si besedo ….

S to besedo visokoestetskega poetičnega jezika pesnica že desetletja igrivo nagovarja otroke in tiste odrasle, ki znajo v sebi ohranjati otroka. Zbirke Bine Štampe Žmavc so na vrhu slovenske kakovostne poezije za otroke in mladino. A v njenem pesniškem opusu je tudi deset zbirk poezije za odrasle, med katerimi je knjigo Pesem za liro Petra Koršič umestila v svet poezije – kot slavolok poezije. Celotni literarni opus, od poezije za otroke in odrasle, do proznih in drugih literarnih zvrsti, je osmišljanje vsega, kar človeka obdaja. Pesnica gleda, vidi in doživlja svet globoko, svetlo in temno. Narava je studenec njene ljubezni do vsega v življenju in najmogočnejše drevo njenega ustvarjanja. Je klic k poeziji, ki ji je navdih živo in neživo.

Bina Štampe Žmavc je vrhunska slovenska literatka, posebej v mladinski književnosti. Verjame, da imajo otroci »oči, ki vidijo dušo stvari«. Nekaj naslovov zbirk za otroke: Čaroznanke, Zrnca sonca, Nebeške kočije, Klepetosnedke, Snežroža, Vprašanja srca, Kako raste leto, Čarimatika …

To je pokrajina mladinske lirike, ki z žarom vabi v objem.

Podobno je s poezijo za odrasle. Od prve zbirke Pesek v pesem in drugih, kot so Poševno sonce, Barka zvezd, Opoldnevi, Vaze, Ogledalo zraka, Pesem za liro in Vse-stvar-je, do letošnje nove zbirke Nabiralka samot. Motivni pesnični svet je večplasten. Od hoje k sebi in vase. Do samote in ljubezni. Do minevanja in neponovljivosti življenja. Do pesnice kot tihe popotnice in njene refleksije o tem, kako je v pesničinem srcu takrat, ko se pesem izmika. Ena izmed njenih knjig je Princesa srca, Bina Štampe Žmavc pa je s svojo pesniško lirično močjo in z iskrivostjo, z značilnimi posrečenimi neologizmi, ki bogatijo slovenski jezik, nedvomno princesa slovenskega pesniškega jezika.

Za opus poezije za otroke in odrasle in za izjemno barvitost, svežino, igrivost in milino pesniškega jezika prejme zlatnik poezije 2018 pesnica Bina Štampe Žmavc.