Boris A. Novak: Vrata nepovrata

Veronikino nagrado 2017 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je strokovna žirija v Celju podelila Borisu A. Novaku za pesniško zbirko VRATA NEPOVRATA (Založba Goga). 

S tretjim delom eposa Vrata nepovrata z imenom Bivališča duš je Boris A. Novak ustvaril »dantejevsko sintezo« pekla in nebes modernega časa. Kompozicijsko trdna in natančna knjiga združuje prejšnji dve v izvirno, osebno in umetniško intenzivno delo, ki tudi od bralca zahteva brezkompromisno prisotnost. Fantazijski horizont se pomakne v območje mitskega, metafizičnega, skoraj religioznega, človek je še vedno večni iskalec duš umrlih kot junaki Epa o Gilgamešu. Potovanje v svetove umrlih pomeni vzpostavljanje odnosov z njimi na magični, transcendenčni način zato, da bi pesnik ohranil spomin nanje, spomin. ki je najvišja vrednota poezije, pesništva nasploh in s tem pokrajine smisla človeškega življenja.

Vrata nepovrata Borisa A. Novaka predstavljajo mojstrski unikum v moderni slovenski književnosti in nedvomno pesnikov opus magnum. Za naš apokaliptični čas in sofisticirano tehno-modernizirani svet se ep izkaže za še kako vmesno in živo pesniško obliko postavljanja po robu nasilju zgodovine in krutosti pozabe. Vrata nepovrata so skozi vse tri knjige, od Zemljevidov domotožjaČasa očetov in Bivališča duš, napisana z eruditsko lucidnostjo in pretkana z obsežnim pesnikovim poznavanjem in spretnim obvladovanjem pesniških oblik. Ključen je pesnikov spopad za spomin. V pretresljivih »zgodbovinopisnih« dejstvih avtorjevih prednikov se pred nami razprejo univerzalne usode človeških življenj skozi več generacij, potujemo skozi dialoge z mrtvimi, kjer je pod vprašaj postavljena vsa »uradna« zgodovina. Pesniška imaginacija Borisa A. Novaka je v epu Vrata nepovrata tako brezčasno »nazajpotovanje« z izjemno umetniško močjo, ki temelji na erudiciji, domišljiji in spominu – zato, da bi izpolnil svoje pesniško poslanstvo – v spominu »nad-zgodovinske« umetniške besede pred pozabo iz smrti za zmeraj ohranil žive vse tiste, ki jih uradna zgodovina ali vsakdanji tok življenja briše in predaja toku pozabe. Osebna mitologija Borisa A. Novaka, ki je prisotna že v nekaterih njegovih predhodnih delih, v epu Vrata nepovrata zažari v osupljivi lepoti slovenskega jezika, ki sodi v sam vrh slovenskega literarnega ustvarjanja.

Za eno najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji so bili nominirani še: Veronika Dintinjana z zbirko V suhem doku (LUD Literatura), Barbara Korun z zbirko Vmes (Center za slovensko književnost), Iztok Osojnik z zbirko Mah in srebro (eBesede) in Gregor Podlogar z zbirko Svet in svet
(LUD Šerpa).