Erika Vouk: Valovanje

Veronikino nagrado 2004 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je strokovna žirija podelila Eriki Vouk za pesniško zbirko Valovanje (Litera).

Erika Vouk je v zadnjih letih že tretjič nominirana za Veronikino nagrado, kar samo potrjuje, da v zadnjih letih vzdržuje tako veliko pesniško produkcijo (2000 – Belo drevo, 2002 – Opis slike, 2003 – Album, 2003 – Valovanje) in hkrati izjemno kvaliteten nivo svojega pisanja. Njeno poezijo odlikuje skrajna zgoščenost pesniškega izraza, ki ob intenzivni pesniški pripovedi ne dovoljuje vdor poljubnih, in nefunkcionalnih elementov v besedilo. S tem Erika Vouk najbolj nazorno kaže, da je izbrušena pesniška osebnost , ki je v zadnjih letih povsem ujela in obvladala svoj pesniški občutek. S tem občutkom pa lahko med ustvarjanjem poezije suvereno odloča, koliko ritma, zvoka, podob in pomenov potrebuje zvariti skupaj, da pesem odzveni in odslika tisto, kar se ji je v notranjosti dogodilo. Zaradi svoje zrele osebnostne suverenosti Erika Vouk ne napiše niti verza več, kot je treba – vsako podobo opiše z eno jasno, izbrušeno potezo in nikoli negotovo ali z dvomom vase ne nalaga podobo na podobo. Predvsem pa ustavi ritem tisti hip, ko pesem pove, kar je bila njena naloga. In to, da pesnik ne le zna povedati veliko, ampak tudi natančno začutiti, kdaj je povedal dovolj, je lastnost zrele poezije, med katero nedvomno spada poezija Erike Vouk.

Alojz Ihan,
predsednik žirije za Veronikino nagrado 2004

Za eno najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji so bili nominirani še: Ivan Dobnik za zbirko Zapreš svoje oči (Družba Piano), Brane Mozetič za zbirko Banalije (ŠKUC), Jaka Košir za zbirko Nežnost (Mladinska knjiga) in Andrej Medved za zbirko Rimske elegije (Libris).