Ivan Minatti

Zlatnik poezije 2009 prejme pesnik, prevajalec, urednik in akademik Ivan Minatti.

Ivan Minatti je doajen slovenske poezije, tisti pesnik, ki je skozi čas – od leta 1947, ko mu je izšla prva pesniška zbirka, ohranjal svojo avtonomno, samohodniško pot in poetiko. Je eden najžlahtnejših avtorjev intimizma v slovenski poeziji, pesnik, ki zna z vsako zbirko nagovoriti bralca, pa naj poje o ljubezni ali naravi, o življenju ali smrti, o tesnobi ali radoživosti.

Že njegova partizanska poezija je bila zelo osebna, za takratno pesništvo upora preveč osebna.

A Minattijeva pesniška samosvojost je razvidna v vseh zbirkah. Leta 1947 je izdal zbirko S poti, 1955. leta zbirko Pa bo pomlad prišla, za katero je literarni zgodovinar Boris Paternu zapisal, da je pomenila pesnikov prestop v intimizem. Njegova tretja pesniška zbirka z naslovom Nekoga moraš imeti rad iz leta 1963 pa je pesnika uvrstila med najpopularnejše in najbolj brane slovenske literate. Istega leta je izdal tudi zbirko partizanskih pesmi Veter poje.

Med številnimi izbori njegovih pesmi je posebej treba omeniti zbirke Bolečina nedoživetega, Ko bom tih in dober ter Prisluškujem tišini v sebi.

Ivan Minatti je bil dolgoletni urednik pri Mladinski knjigi, predvsem pa izvrsten prevajalec poezije narodov in narodnosti nekdanje Jugoslavije, prav tako številnih proznih del.

V pesniškem studencu avtorja Ivana Minattija bodo vselej žuboreli verzi, polni ljubezni do življenja, želje po medčloveški bližini in s posebnim, himničnim razmerjem do narave.

Pesniški opus Ivana Minattija je posebna, iskana zvezda v slovenskem ozvezdju poezije.

Za to prejme Zlatnik poezije 2009 Ivan Minatti.