Milan Dekleva: Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca?

Veronikino nagrado 2008 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je strokovna žirija podelila Milanu Deklevi za pesniško zbirko AUDREY HEPBURN, SLIŠIŠ METLO BUDISTIČNEGA UČENCA? (Cankarjeva založba).

Žirija za Veronikino nagrado 2008, ki smo jo sestavljali Matevž Kos, Robert Titan Felix in Marjan Strojan se je odločila, da letošnjo Veronikino nagrado prejme pesniška zbirka Milana Dekleve Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca?.

Nova pesniška knjiga Milana Dekleve pomeni kristalizacijo avtorjeve, zdaj smemo reči, dolge in pisane pesniške poti. Tudi zbirka Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca? ima dolg naslov, vendar njena vsebina ni dolgovezna, temveč refleksivno izostrena, napisana z občutkom za detajl ter za dramaturgijo bivanjskih položajev upesnjenih predmetnosti in oseb. Središčna lika sta ona in on, popotnika, ki s seboj skušata svet, in s svetom sebe. To so ljubezenske pesmi, ki nastajajo v navzkrižju bližine in daljave, dóma in sveta, porojene iz jesenske zrelosti in pomladne nestrpnosti: »nebo je vse višje, / a najine želje se nočejo posušiti«, je zapisano v pesmi, ki poimenuje omenjeno navzkrižnost sveta. Vélika tema zbirke je minljivost, razvidna iz še včeraj vsakdanje prepričljivosti trenutka, ki pa je danes že podlóžen kontemplativnemu miru in meri, s katero pesnik zunajevropsko duhovno tradicijo sooča z razpoložljivostjo zahodnega sveta.

Lok Deklevove izraznosti se pne od kratkih pesniških refleksij, katerih središčno mesto je živa, koncentrirana pesniška podoba, do metafizične »breztežnosti bivanja… v zatemnitvi kozmičnega središča…« Čudež v Deklevovi liriki se zgodi, kadar oboje hkrati pohiti h koncu pesmi, četudi je ta zapisana v kozmični krog. Njen miselni obseg in pesniški domet sta izrečena v jeziku, ki je v tej knjigi dozorel do polnosti svojih pomenov.

Marjan Strojan, predsednik žirije

Za eno najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji so bili nominirani še: Milan Jesih za zbirko Tako rekoč (Študentska založba), Cvetka Lipuš za zbirko Obleganje sreče (Cankarjeva založba), Boris A. Novak za zbirko MOM – Mala Osebna Mitologija (Cankarjeva založba) in Marcello Pottocco za zbirko Popravki pesniške zbirke (LUD Literatura).