Mala Veronika 2022 je Ela Potočnik s pesmijo Odhajaš skupaj s svojim vrtom

Na natečaj mala Veronika je prispelo 36 pesmi in prav toliko avtoric oziroma avtorjev iz različnih slovenskih srednjih šol. Žirija v sestavi dr. Kristina Kočan (pesnica in prevajalka), Veronika Šoster (kritičarka, urednica in pesnica) in dr. Zoran Pevec (pesnik, kritik, esejist, urednik in predsednik žirije) je poleg zmagovalke pesmi izbrala še štiri nominirane za malo Veroniko 2022.

Mrtvak, Sandro Čeh (Gimnazija Ptuj, mentorica: Anita Ekert)Preperela koža, Ana Kumperger (Gimnazija Celje center, mentor: Kristian Koželj)

Strani neba, Simona Babnik (Gimnazija Bežigrad)

Zlato, Izabela Letonja (Gimnazija Kranj, mentorica: Bernarda Lenaršič)

Za vse nominirane pesmi je značilna primerna stilna uglajenost, uporaba sodobnega besedišča, semantična večpomenskost, občutljivost za razpoloženja in stanja pesniškega subjekta ter formalna uglašenost.

Po odzivu iz cele Slovenije, saj so nominirane pesmi preko socialnih omrežij, predstavitev v lokalnih medijih, knjižnicah in seveda šolah dosegle odlično branost, smo mnenja, da se je vseh pet izjemnih pesmi zapisalo v spomin in bomo s pozornostjo spremljali nadaljnji razvoj pesnikov tudi v prihodnje. Vseh pet avtorjev prejme tudi unikaten spominski nalivnik podjetja Vivapen. 

Zmagovalka male Veronike 2022 je pesem Ele Potočnik: ODHAJAŠ SKUPAJ S SVOJIM VRTOM, ki je nastala pod mentorstvom Marjetke Krapež na Gimnaziji Vič: »”Nežna in obenem težka pesem Odhajaš skupaj s svojim vrtom o izgubi babice navduši z vzporejanjem odhajanja ljube osebe in zapuščenim vrtom, ki se duši pod težo plevela. Pesniška govorka se prek vonjav cvetočih zelišč vrača v otroštvo, obsijano s toploto,”« so v obrazložitvi zapisali člani strokovne žirije.

Nagrajenka prejme denarno nagrado v višini 400€ in možnost predstavitve pesmi na osrednji podelitvi Veronikine nagrade, 30. avgusta 2022 na celjskem Starem gradu, kjer bomo podeliti tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta ter zlatnik poezije za celoten pesniški opus.

Vabljeni k prebiranju vseh prispelih pesmi TU.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja