Zlatnik poezije 2023 prejme Silvana Paletti

Silvana Paletti (1947) pesnica, pisateljica, pevka, pripovedovalka ter kulturna ambasadorka Rezije je prejemnica zlatnika poezije za življenjski pesniški opus ter ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika. 

Leta 2002 je izdala trojezično pesniško zbirko Rozajanski serčni romonenj (ZRC SAZU), leta 2009 je z Renatom Quaglio objavila pesmi v brošuri Rezija naša, leta 2010 pa sodelovala pri izdaji zbornika Poezija iz Rezije. Leta 2014 je v sodelovanju z multimedijsko umetnico Zvonko T. Simčič izdala zgoščenko, izjemen dokument rezijanskega ljudskega izročila, Mali rug/Glas neba. Leta 2016 je prejela tudi nagrado mira, ki ga podeljuje ženski odbor centra Pen.

Silvano Paletti, prejemnico zlatnka poezije 2023, je izbrala literarna komparativistka, kritičarka in prevajalka humanistične literature, Jelka Kernev Štrajn, ki v svoji obrazložitvi med drugim zapiše:

“Njena poezija je v svoji neposredni pripadnosti rezijanski skupnosti in specifičnemu govornemu položaju, s katerega se izreka, izrazito singularna, a je obenem tudi nesporno univerzalna, kar se kaže najprej v njeni zvočni – glasbeni uprizorljivosti, nič manj pa tudi v njeni etični in poetični naravnanosti do vsega obstoječega. Je tematsko in motivno zelo aktualna (pojav izseljenstva in bolečina, ki jo to povzroča, migracije, novodobno nomadstvo), a je hkrati že od daleč opaziti, da je drugačna od večjega dela sodobne slovenske literarne produkcije. Je občuteno domoljubna, vendar absolutno tuja slehernemu nacionalizmu ali lokalizmu.   

Se ne poraja iz kakega vnaprejšnjega literarnega ali nacionalnega programa, a kljub temu učinkuje angažirano. Je pisana v čistem narečju, a se že na prvi pogled bistveno razlikuje od primerov bogate tradicije rezijanske slovstvene folklore. Je dobesedna, a obenem globoko metaforična. Vse bitnosti poimenuje ali nagovarja z njihovimi »pravimi« imeni, kar pomeni, da njena poimenovanja ničesar ne prikrivajo, da vsaka beseda v funkciji literarnega znaka pomenja sama zase in ne stoji na mestu neke druge; da jasno razpoznavna označevalna funkcija teh znakov ne zapira pahljače asociacij, pač pa jo na široko odpira. V tem je svojevrsten paradoks, ki zadeva razmerje med ontično (empirično) in ontološko (transcendentalno) ravnjo poezije  Silvane Paletti.“

V Veroniki izložbi, ki se nahaja na Prešernovi ulici v Celju, si lahko od 13. 7. dalje ogledate celotno zgodbo zlatnika poezije s posebnim poudarkom in pozornostjo na letošnjo nagrajenko Silvano Paletti. 

Letošnjo 27. podelitev Veronikine nagrade, kjer bosta podeljeni tudi nagradi zlatnik poezije in mala Veronika, pripravlja Boštjan Gombač. Večer poezije in glasbe bo 29. avgusta na Starem gradu Celje. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja