Zmagovalka natečaja mala Veronika 2023 je Doroteja Drevenšek

Na natečaj za malo Veroniko 2023 je prispelo 30 pesmi prav toliko avtoric oziroma avtorjev iz različnih slovenskih srednjih šol. Pet nominiranih pesmi je izbrala komisija v sestavi Veronika Šoster (predsednica), Eva Ule in Aljaž Primožič, ki je izbrala pet pesmi nominiranih za malo Veroniko 2023.

Simona Babnik: Memento Mori (Gimnazija Bežigrad)
Sandro Čeh: Živ Žau (Gimnazija Ptuj, mentorica: Anita Ekert)
Doroteja Drevenšek: Bitje iz treh komponent (II. gimnazija Maribor, mentorica: Nina Medved)
Ana Kumperger: Nad nami s severovzhoda (Gimnazija Celje-Center, mentorica: Ljuba Koprivc Bertoncelj)
Januš Marinček: Pozimi (Šolski center Ljubljana, Gimnazija Antona Aškerca)

Tri letošnje nominirance smo lahko spoznali že v lanskoletnem natečaju in izjemno nas veseli, ko vidimo, da se dijaki vračajo in kontinuirano nadaljujejo s pesniškim ustvarjanjem.

Končnega zmagovalca so z glasovanjem izbrali pretekli zmagovalci male Veronike, bralci preko spletnega glasovanja ter ocene posamezne pesmi komisije. Zmagovalka male Veronike 2023 je pesem Doroteje Drevenšek: BITJE IZ TREH KOMPONENT, ki je nastala pod mentorstvom Nine Medved z II. gimnazija Maribor.
“Pesem Bitje iz treh komponent tematizira iskanje svojega prostora v svetu, kar vzpostavlja s tremi motivi, ki se proti koncu pesmi združijo v pesniški govorki. Vseprisotnost te stiske ponazori s konkretnimi podobami. Avtoričin pesniški jezik je sodoben in uspešno prestopa med banalnostjo vsakdana in elementi nadrealizma,” so v obrazložitvi zapisali člani strokovne žirije.

Nagrajenka prejme denarno nagrado v višini 400€ in možnost predstavitve pesmi na osrednji podelitvi Veronikine nagrade, 29. avgusta 2023 na Starem gradu Celje, kjer bomo podeliti tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta ter zlatnik poezije za celoten pesniški opus. Zaključno prireditev letos pripravlja Boštjan Gombač z ekipo sodelavcev.

Vabljeni k prebiranju vseh pesmi TUKAJ.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja